Pianoles

Misschien vind je het een geweldig idee om te leren piano spelen, of wil je verder komen in je spel. Maar zodra je achter de piano zit, bekruipt je een ander gevoel. Doelen, ambities, frustraties beklemmen je spel. Hoe kun je piano leren spelen op een speelse en vrije manier, zonder hierin verstrikt te raken?

Muciseren heeft niets te maken met de handelen, maken, doen. Je moet het laten gebeuren. Een publiek ervaart jouw pianospel niet wezenlijk anders dan jij zelf. Als jij werkt, denkt een toehoorder "wat knap, zoveel werk". Als je een hekel hebt aan fouten maken, dan zal ook een toehoorder hierdoor verstoord raken. Evengoed zal een eenvoudig stuk niet begrepen worden, als jij het niet begrijpt. Luister naar je fouten en verwelkom ze, omarm ze. Een dissonant is een onbegrepen noot. Laat je vingers hun eigen weg zoeken.

Lichtenberger Pianoles gaat over verbonden zijn met je instrument. Hoe luister je? Focus je op enkele aspecten of het geheel? In hoeverre ben je aan het zenden en in hoeverre ontvang je wat er gegeven wordt? Ik help je graag op weg naar een andere relatie met je piano: via klank, vibratie, en acceptatie. Dit geldt zowel voor beginners als gevorderden.